Saturday, 3 July 2010

Cerita 2: Antara PhD dan Hubungan dengan Allah

Cerita juga adalah berdasarkan kisah benar berkenaan seorang kawan yang telah pun menamatkan PhD di Rusia. Beliau berjaya menamatkan PhDnya kurang dari tiga tahun dengan izin Allah. Alhamdulillah. Boleh dikatakan hanya dua tahun lebih sahaja beliau berusaha untuk PhDnya.


Yang menariknya, seorang kawan yang lain telah memberitahu bahawa kawan yang mendapat PhD dari Rusia ini, selalu pergi menunaikan solat subuh secara berjemaah di Masjid. Untuk sampai ke Masjid dari rumahnya beliau terpaksa menaiki dua buah keretapi dan memakan masa yang agak panjang. Di negara sesejuk Rusia, beliau begitu istiqamah menunaikan solat berjemaah di Masjid walaupun menghadapi kesukaran untuk ke Masjid. Itulah pada saya yang menjadikan hubungannya dengan Allah begitu kuat hingga Allah memberinya kekuatan dan kemudahan dalam PhD nya.

Pengajarannya, bagi saya dan kawan-kawan yang sedang terjerumus dalam dunia PhD terutamanya, jadikan ia sebagai medan untuk meningkatkan hubugan kita dengan Allah. Yang berkuasa memudahkan dan memberikan ilham kepada kita hanyalah Allah. Yakinlah, dengan sebenar-benar yakin. InsyaAllah, Allah jua Maha Besar, Maka Kaya, Maha Mengetahui dan Maha Memberi.

Pun begitu, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. :)

No comments:

Post a Comment